Nyhet fra Rcoach ↓

Pensjon – sparing – må jeg tenke på det? 

Det er utallige råd og tips rundt pensjon. Mange vil både gi råd og kanskje helst selge sine produkter også når man er rundt dette temaet. Hvor mye må du egentlig tenke på dette?

  • Ha en sunn porsjon skepsis – undersøk og gjør deg opp dine egne meninger

Det som er sikkert er at når pensjonsutbetalingene kommer så vil dette være vesentlig lavere månedlig utbetaling en det man kan ha vært vant til som arbeidstager. Om du som pensjonist har nedbetalt lån, har bra bosted, kanskje en grei bil og litt oppsparte midler så er muligens dette helt ok.

Det beste rådet jeg kan gi er at man lærer seg litt økonomi og økonomisk sans relativt tidlig i livet, kanskje får man mye lærdom fra foreldre. For mange tvinger det seg frem i studielivet eller litt senere når man er i det man kan kalle etableringsfasen. Får du et bevisst forhold rundt økonomi tidlig så mener jeg at dette er det beste utgangspunktet du kan få videre. Noen har rom for å starte egen pensjonssparing tidlig, men veldig mange har det relativt trangt økonomisk i store deler av første halvdel av livet. Forsøk å hold overblikket. Ha balanse rundt forbruk, investeringer og livskvalitet. Kanskje skal du spare en prosentandel av lønnen din til fremtidige formål og etter hvert en andel til pensjon. Det kan bli lettere å spare mer til pensjon når man er over etableringskneika (mellom 35 – 45 år?) – da kan det være lettere og mer motiverende å spare til pensjon. Samtidig er det en realitet at mange i løpet av livet vil arve og dermed ha en ekstraordinær mulighet til å påvirke egen økonomisk fremtid.

Du må huske å leve mens du kan – du bør ha et balansert forhold til forbruk sett opp mot sparing.

Til langsiktig sparing anbefaler jeg at du oppretter en aksjesparekonto. Overfør gjerne månedlige beløp. Invester i globale indeksfond med lave forvaltningskostnader. 

Gjør gjerne noen søk på aksjesparekonto for å finne ut om fordelene med dette. Det samme rundt indeksfond, man kan spre risiko ved å ha forskjellige fond i forskjellige markeder. Men siden indeksfond nær sagt speiler markedet det er inne i så er dette mindre viktig. Unngå spareformer der sparingen bindes opp til du skal ta ut pensjon, man vet aldri hvilke overraskelser livet byr på.

Lev godt, både i dag og i fremtiden.

 

Pin It on Pinterest